03/08/2015

TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE CAKE

IMG_7619

Juhlistaakseni ensimmäistä kuukauttani Lontoossa julkaisen vihdoinkin ohjeen moussekakkuun, jota tein läksiäisiini. Mielestäni kakku oli liian makea, mutta ystäväni rakastivat sitä ja söivät kaiken. Joten ole hyvä Vanessa (ja toki muutkin), kolmen suklaan moussekakku...

Kakkua varten käytin kahta eri ohjetta, pohja on suomalaisesta leivontablogista nimeltään Vaaleanpunainen Nonparelli (click!) ja mousse on OMG Chocolate Desserts -blogista (click!). Suurin työ tämän kakun teossa oli muuntaa unssit grammoiksi. Suomikotona minulla on mittakupit, joita käytän jenkkiohjeissa, joten määrät on muutettu litroiksi vain suurpiirteisesti.

Pohja
100g margariinia tai voita
100g tummaa suklaata (taisin käyttää Pandaa)
2 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

x Peitä 24cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
x Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahdon joukkoon margariini-suklaasula. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä suola. Siivilöi jauhoseos taikinaa. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C noin 15-20 minuuttia.
x Tarkista pohjan kypsyys tikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, ei pohja ole vielä kokonaan kypsä. Halutessasi voit jättää pohjan hieman "mutakakkumaiseksi". (Tiedän, ennen moussen lisäämistä kakkua tulisi kostuttaa, itse en niin tehnyt mutta lopputulos oli hyvä.)
x Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täytteen tekemistä. Jos pohjan ja vuoan väliin on tullut paistamisen jälkeen "rakoa", voi vuoan sisälle pohjan ympärille laittaa leivinpaperia, jottei täyte lähde valumaan pohjan ja reunojen väliin. (Jätin tämän tekemättä ja opin "mind the gapin" todellisen merkityksen.)

Maitosuklaa Mousse
280g (10 oz.) maitosuklaata (Käytin Milkan alpine milkiä, mikä oli aivan liian makeaa tähän, ensi kerralla kokeilen luultavasti Fazerin sinistä)
1½ kuppia (~3,5dl) vispikermaa
2 liivatelehteä
viileää vettä

x Laita paloiteltu suklaa lämmönkestävään kulhoon.
x Peitä liivatelehdet viileällä vedellä ja aseta sivuun odottamaan.
x Kiehauta ½ kuppia vispikermaa ja kaada se paloitellun suklaan päälle, sekoita varovasti kunnes tasaista ja suklaa on täysin sulanut. Jos suklaa ei meinaa sulaa, lämmitä seosta miedolla lämmöllä ja jatka sekoittamista kunnes kaikki on sulanut.
x Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Laita kattilaan tilkka vettä ja sulata liivatelehdet siinä, alhaisella lämmöllä sekoittaen. Kun liivatesula on paakutonta sekoita se sulaan suklaaseen.
x Vatkaa loppu 1 kuppi kermaa vaahdoksi (ÄLÄ ylivatkaa!!!) kunnes pehmeitä huippuja muodostuu.
x Suklaaseoksen tulee olla paakutonta ja noin huoneenlämpöistä (näin suklaa ei kovetu, mutta jos se on liian kuumaa, kermavaahto sulaa).
x Lisää suunnilleen puolet kermavaahdosta suklaaseen ja sekoita varovaisesti kunnes kaikki ainekset ovat sekaisin, tämän jälkeen kääntele sekaan loppu kermavaahto (varmista että saat mukaan myös kaiken suklaasulan kulhon pohjalta.
x Levitä mousse kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan ja tasoita nuolijalla. Laita kakku jääkaappiin.
Valkosuklaa mousse

200g (7 oz.) valkosuklaata (käytin 185g levyn Maraboun valkoista)
1½ kuppia vispikermaa
2 liivatelehteä
viileää vettä
 

x Toimi samoin kuten maitosuklaamoussen kanssa käyttäen valkosuklaata (ole varovainen valkosuklaan sulatuksen kanssa, jos se kuumenee liikaa tulee siitä käyttökelvotonta).
x Levitä valkosuklaamousse maitosuklaamoussen päälle ja aseta takaisin jääkaappiin vähintää 4-5 tunniksi (mielellään yön yli).
x Ennen tarjoilua käytä veitsi reunan ympäri ja tämän jälkeen irrota reuna.

!Säilytä jääkaapissa. Kakun voi pakastaa jopa usemman viikon ajan.!


IMG_7624  
In celebration for my first month in London I'm finally publishing the recipe for the mousse cake I made for my farewell party. I thought the cake was too sweet but my friends loved it and ate all of it. So here you go Vanessa (and the rest of you), triple chocolate mousse cake... 

For the cake I used two different recipes, the bottom layer is from a Finnish baking blog called Vaaleanpunainen Nonparelli (click!) and the mousse is from a blog called OMG Chocolate Desserts (click!). The biggest job while making this cake was to convert ounces to grams. At home in Finland I have measuring cups which I use for American recipes so the amounts are roughly converted to litres.  

Bottom layer

100g butter
100g dark chocolate (I think I used Panda)
2 eggs
1½ dl sugar
1½ dl wheat flour
½ tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
a pinch of salt

x Lightly grease 9 or 10 inch (mine was 24cm) springform and line the bottom with parchment paper.
x Melt the butter in a saucepan and add chopped chocolate. Beat the eggs and sugar into a fluffy mixture. Carefully whisk the melted butter and chocolate into the fluff. Then combine flour, baking powder, vanilla sugar and salt. Sift the flour mixture into the batter. Pour the batter into the springform and bake at 175°C for 15-20 minutes.
x Check the batter by inserting a toothpick into the center. It should come out clean, if not, bake a bit more. You can also leave the cake to be a bit more "mudcakey". (I know, before adding the mousse you're supposed to moisturise the cake but I didn't do that and it turned out just fine.)
x Let the cake cool down before making the mousse. If there's a "gap" between the cake and the springform you can use a bit of parchment paper to line the springform so the mousse won't drip between the base and the edges. (I learned to "mind the gap" after not doing this).


Chocolate Mousse Layer
280g (10 oz.) semisweet chocolate (I used Milka alpine milk which was way too sweet for this, probably trying Fazer next time)
1½ (~3,5dl) heavy whipping cream
2 sheets of gelatin
cool water

x Place the chopped chocolate in a heat-proof bowl.
x Cover the gelatin sheets in cool water, set aside.
x Bring ½ cup heavy whipping cream to a boil and pour it over the chopped chocolate, stir it gently, until smooth and the chocolate is completely melted. If the chocolate won’t melt completely re-heat the mixture on a low heat, and continue to stir until it’s all melted.
x Squeeze excess water out of the softened gelatine sheets. Place a few drops of water in a saucepan and melt the sheets in it on low heat, stirring to dissolve. When it’ s completely free of lumps, stir melted gelatin into the melted chocolate.
x Whip the remaining 1 cup of heavy whipping cream(DO NOT overwhip it!!!) until a soft peaks form.
x Chocolate mixture must be free of lumps and the temperature should be about room temperature (in order to avoid that chocolate sets up, but if it’s too hot , whipped cream will melt).
x Add about half of the whipped cream to the chocolate and whisk gently until it’s all combine, then fold in the remaining whipped cream (make sure to evenly incorporate all melted chocolate from the bottom of the bowl).
x Spread the mousse over the top of the cooled cake in the ring and smooth it with the spatula. Place the cake back to the fridge.


White Chocolate Mousse Layer
200g (7 oz.) high-quality white chocolate(chopped) (I used a 185g Marabou bar)
1½ cups heavy whipping cream
2 sheets of gelatin
cool water

x Repeat the directions for the chocolate mousse layer, using white chocolate(be careful not to overheat the white chocolate while it's melting or it will separate and become unusuable).
x Spread the white chocolate mousse over the top of the chocolate mousse and set back into the fridge for at least 4-5 hours (or overnight).
x Before serving, run a thin knife around the edge, open the lock and lift off the springform pan ring.
x Garnish the cake with chocolate curls or shaving if desired. 

!Store it in the fridge. The cake can be frozen for up to several weeks.!

2 comments:

  1. Pieni vinkki, mä käytän juustokakkuihin aina reunakalvoa. Tulee siistit reunat ja estää täytteen valumisen. Opin kantapään kautta kerran kun siivosin puolisen tuntia jääkaappia erittäin paljon valuneen täytteen jäljiltä. Tää ohje tuli hyvään tarpeeseen, meillä vietetään hääpäivää maanantaina ja ajattelin juustista tehdä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. täytyykin siis käydä ostoksilla kun Suomeen (ja kotikeittiöön) taas pääsen! Hyvä, että ohjeesta oli iloa!

      Delete